Diferente si asemanari intre un PC si un MAC din perspectiva unui nevazator

 1. MacS cover Mac MiniS, Mac Airs, MacBooks, iMacs, si Mac Pro. accesibilitate incorporata in sistemul de operare incepand cu sistemul de operare Tiger 10.4, Leopard 10.5, Snow Leopard 10.6, si in cele din prezent. sistemul de operare poate fi in intregime reinstalat fara ajutor vizual.

 2. minitastaturile precum si cele qwerty din windows de tip standard prevazute cu bloc numeric, au tastele control, windows si alt asezate la stanga tastei spatiu. In mac tastele control, option si command sunt similare tastelor control si alt. Pe o minitastatura apple tasta functii (fn) se afla la stanga tastei control, formand in total patru taste la stanga tastei spatiu. Unele tastaturi de tip windows au de asemenea tasta fn function.

 3. in windows xp,windows wista precum si in windows 7 , 8, sau 10, cititorul de ecran sau naratorul incorporat care poate fi lansat cu comanda windows+u, nu suporta displaiul braille. In schimb, la Mac cititorul de ecran implicit, (Voiceover) care poate fi lansat cu comand f5, deplin functional suporta braille. important: Voiceover vine cu propriul lui tutorial interactiv. Multe displayuri usb si bluetooth sunt suportate de Voiceover si nu necesita drivere pentru instalare. In windows toate optiunile de accesibilitate sunt in ease of acces center, pe cand la Mac ele se gasesc in universal acces – in sistem preferences. Nota: windows magnifier(lupa) din windows 7 este un maritor de ecran (screen magnifier) respectabil, asa cum este si sistem zoom la Mac.

 4. In windows,cititorul de ecran implicit tinde sa foloseasca o singura cheie sau combinatie de taste care efectueaza doua sau mai multe comenzi, in timp ce la Mac Voiceover foloseste combinatiile din control option plus alte combinatii, cand se executa comenzi pentru cititorul de ecran numite Vo keys.

 5. La tastaturile windows pentru laptop,avem tastele delete, backspace si insert. In Mac pe tastatura Laptop, nu exista delete si nici insert. Chiar si in cazul tastaturilor standard, nu exista tasta delete. In Mac se foloseste doar tasta backspace.

 6. Asa cum windows poate fi in mare masura controlat de tastatura, la fel este si in Mac. O combinatie de comenzi pentru sistemul de operare si cititorul de ecran este intotdeauna cel mai bun mijloc de navigare pentru oricare dintre sisteme. Voiceover are cateva optiuni de navigare, incluzand comenzile Vo standard, navigarea rapida cu ajutorul cursoarelor, Numpad Commander cu ajutorul tastelor din blocul numeric- in cazul tastaturilor standard precum si Trackpad Commander prin folosirea Trackpad senzitiv sau cu ajutorul unui Trackpad extern. In plus, Voiceover poate fi setat sa raspunda la comenzi chiar si atunci cand folosim un display braille.

 7. Posta electronica,navigarea pe web si procesarea de texte: In windows, windows mail trebuie instalat, Browserul pentru internet Explorer precum si Notepad/WordPad (text editor). MS Office sau iTunes trebuie de asemenea instalate. La fel este si in Mac: mail, browserul pentru safari precum si TextEdit (word processor), si iTunes. iWork (care contin pagini in word numere sau filesau prezentari ale tastaturii ()trebuie si ele instalate. Nota: In Mac, Microsoft office pana la versiunea 2016 nu este accesibil cu cititorul de ecran (Voiceover.)Cu toate acestea, puteti accesa documente word si in mac, folosind textedit sau Pages.

 8. In windows fisierele de tip PDF sunt in general accesate cu ajutorul cititoarelor de ecran prin folosirea aplicatiei Adobe Reader. In Mac functia de previzualizare )preview) este utilizata pentru fisierele de tip PDF cu comanda I+E, daca dorim sa initiem previzualizarea acestora. Aceasta previzualizare este foarte importanta pentru multe tipuri de fisiere cum sunt de exemplu fisierele MP3 in cazul cand dorim sa examinam rapid un fisier audio, fara a apela la ajutorul unor programe specializate ca I Tunes etc.

 9. In windows marea majoritate a cititoarelor de ecran ne dau informatii in ceea ce priveste structura fisierelor PDF, sau ne pun la dispozitie un tabel intr-un document. In Mac insa, pana in momentul de fata, Voiceover nu citeste informatiile de structura in cazul fisierelor PDF,cum sunt tabelele sau titlurile nepermitand navigarea tabelelor din documente.

 10. Atat in Mac cat si in Windows, sunt instalate aplicatii din diverse surse cum ar fi de exemplu app store(in Mac). Common install file este un fisier de tip dng. format din trei parti: (Mac os X, disk, image).

 11. In Windows aplicatiile se dezinstaleaza folosind o anume aplicatie, pe cand in Mac ele sunt trimise in cosul de reciclare cu tastele command + delete.

 12. In Windows cu tasta windows putem accesa aplicatiile scriind numele acestora sau intrand in start meniu. In Mac facem aceste operatii tastand command+ spatiu sau folosim scurtatura shift+command+a pentru a intra in applications folder.

 13. In Windows cosul de reciclare(recycle bin) se afla pe desktop,in Mac cosul de reciclare denumit trash se afla in doc.

 14. La Windows tasta alt se foloseste pentru a accesa bara de meniuri, in Mac, cu Voiceover sau mai exact vo+m. Aceste doua sisteme de operare au itemuri comune in bara de meniuri, cum sunt file, edit, view etc. In Mac primele doua elemente din bara de meniu sunt apple – de unde putem inchide sau restarta computerul dar si un meniu al carui nume depinde de aplicatia in care operam, ca de exemplu finder, mail, safari, textedit, iTunes etc. Daca dorim sa intram in setarile unei aplicatii,cu tasta command+,vom ajunge la preferinte (preferences).

 15. In Windows pentru meniul context facem comanda shift+f10, in Mac pentru aceasta vom tasta vo+shift+m.

 16. In Windows comanda windows+tab ne va duce in bara de sarcini (task bar),pe cand la Mac vom face comanda vo+d, pentru a ajunge in doc oarecum similar cu taskbar din Windows.

 17. In Windows cu comanda windows+b sau insert+f11intram in sistem tray pentru a verifica bateria sau statusul de retea etc. In Mac cu comanda windows+NM intram in meniul status.

 18. In Windows cu windows+d intram pe desktop. In Mac ne folosim de combinatia vo+shift+d. in Windows pe desktop se gasesc de obicei pictogramele aplicatiilor folosite in mod curent ca de exemplu internet explorer etc. In Mac desktopul este gol in mod implicit, aici aparand orice stick sau dvd pe care il inseram, sau daca este activat, aici apare si hd-ul pentru Mac, la fel ca si disc local C din Windows. Daca dorim putem pune si pictograme pe desktop, pictograme care in Mac sunt denumite alias. Utilizatorii de Mac obisnuiesc sa puna in doc aplicatiile frecvent utilizate fara a incarca inutil desktopul.

 19. In Windows pentru a face schimbari in sistem, intram in control panel. In Mac pentru aceasta mergem la sistem preferences.

 20. In Windows pentru a accesa caseta de cautare folosim tasta windows, in timp ce la Mac vom tasta command+space.

 21. In Windows documentele sunt in mod curent accesate prin intermediul desktop. In Mac cu shift+command+o.

 22. In Windows daca dorim sa scoatem un cd sau un dvd vom apasa butonul eject aflat pe partitia discului. In Mac vom face aceasta operatiune cu command+e, intrand in partitia discului numita disc drive volume.

 23. in Windows cu comanda alt+tab vom naviga printre mai multe aplicatii deschise. In Mac vom tasta command+tab.

 24. In Windows pentru a inchide o aplicatie vom tasta comanda alt+f4. In Mac ne vom folosi de tastele command+q.

 25. pentru a inchide o fereastra, in Windows facem comanda control+f4. La Mac command+w.

 26. Pentru minimizarea aplicatiilor, in Windows facem comanda windows+m. In Mac option+command+w.

 27. pentru a inchide o aplicatie care nu mai raspunde in Windows vom intra in task manager cu comanda alt+control+delete. In Mac avem scurtatura option+command+escape.

 28. In Windows cand dorim sa scriem o parola cu ajutorul cititorului de ecran, la fiecare tastare vom auzi formula asterisc. La Mac, daca folosim cititorul de ecran, tastarea ne este semnalata prin clicuri.

 29. In Windows barele de unelte,documentele si campurile de editare precum si listele si tabelele, dar si paginile html pot fi accesate cu ajutorul cititoarelor de ecran (screen readers). In Mac, barele de instrumente, documentele si campurile de editare dar si listele si tabelele precum si paginile html pot fi accesate cu cititorul de ecran implicit Voiceover, insa pentru aceasta este nevoie de introducerea unor spatii sau controale in timpul derularii lor.

 30. In Windows cititoarele de ecran (screen readers) efectueaza citirea textelor la dreapta cursorului. In Mac, Voiceover citeste textul dupa trecerea cursorului.

 31. In Windows atunci cand editam un text copiem cu control+c, taiem textul cu control+x si lipim cu control+v. In Mac vom copia cu command+c, vom taia textul cu command+x si vom lipi cu command+v.

 32. In Windows pentru a face selectarea itemurilor ne vom folosi de tastele shift+control dar si de tastele sageti. In Mac vom selecta cu shift+control+ si tastele sageti.

 33. Pentru selectare totala in Windows control+a, in
  Mac selectarea totala se face cu tastele command+a.

 34. In Windows vom salva cu control+s, in Mac vom salva cu command+s.

 35. In Windows vom printa cu control+p, iar in Mac vom printa cu command+p.

 36. In Windows pentru a intra in windows explorer vom tasta windows+e, in Mac command+n ne va duce in new finder window.

 37. In windows vizualizarea fisierelor poate fi schimbata dupa preferinta in lista etc, la mac vizualizarea fisierelor (file view) poate fi schimbata dupa preferinta cum ar fi de exemplu lista (list view) cu command+f2.

 38. In Windows pentru a redenumi un fisier apasam f2. In Mac vom redenumi fisierele pur si simplu cu tasta enter.

 39. In Windows cu alt+enter vom intra in proprietatile fisierelor. La Mac cu command+i.

 40. In Windows cu tasta enter vom activa orice folder sau fisier. In Mac vom tasta command+o.

 41. in Windows cu sagetile dreapta-stanga vom extinde sau micsora vizualizarea arborescenta (pe verticala) a directoarelor sau folderelor. In Mac cu Voiceover vo+backslash vom extinde sau vom micsora vizualizarea arborescenta.

 42. in Windows pentru a scoate un cd sau dvd vom actiona butonul eject, situat pe partitia discului. In Mac cu command+e, din cd/dvd volume.

 43. In Windows pentru a deconecta un dispozitiv usb vom tasta windows+b, sau insertf11+ pentru sistem tray si aici vom selecta safely remove hardware. In Mac cu command+e intram pe partitia pentru usb sau stic ( (usb stick/drive volume).


Publicat

în

de către

Comentarii

Un răspuns la „Diferente si asemanari intre un PC si un MAC din perspectiva unui nevazator”

 1. Avatar Adrian Tamasan

  Salut, nu știu când ai încercat ultima oară Microsoft Word pe Mac, dar versiunea 2016 a lui Office, incluzând OneNote, fără să mai vorbesc de Outlook este accesibilă cu VoiceOver. Singurele componente din suita Office care nu sunt nu doar accesibile, dar nici măcar prezente pe Mac sunt MS Access și Publisher. Apoi, spuneai că și pe Windows și pe Mac răsfoitoarele, ca să mă amuz un pic de traducer, sau browserele plus procesoarele de text trebuie instalate. Ele vin preinstalate și pe Windows și pe Mac. Internet Explorer și Edge pentru Windows 10 împreună cu Notepad și Wordpad ca procesoare de text, respectiv Safary în Mac cu Pages și TextEdit ca procesoare de text. Probabil că cuiva i-a scăpat pe ici pe colo un cuvânt cum ar fi NU.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.