Invata sa lucrezi pe mac

Programul de sinteza vocala care in mac poarta numele de Voiceover a fost initial conceput pentru a fi actionat din tastatura, folosind comenzile specifice si nu cu ajutorul mouse-ului. Informatiile care urmeaza, va vor ajuta in utilizarea si navigarea pe mac.
Pornirea dispozitivelor mac
Atunci cand pornim pentru prima oara un dispozitiv mac, trebuie sa verificam unde se afla butonul power. dupa cum veti vedea, fiecare tip de mac are caracteristicile sale proprii.
Mac desktop si mac laptop
localizarea porturilor
La mac desktop aceste porturi se afla jos, in spate , pe partea dreapta.
Laptop-urile mac au porturile situate pe marginea din stanga. Laptop-urile macbook pro cu diagonala de 13 si 15 inci sunt prevazute cu un slot sau orificiu pentru conectarea la (optical superdrive), aflat pe marginea din dreapta.
Nota: Laptop-urile mac air si mac retina nu au superdrive.
La mac mini porturile se afla in spate,pe mijloc, in partea de jos. La macbook mouse-ul sau trackpad-ul incorporat se afla chiar sub tasta spatiu.
Tastaturile apple, trackpad-ul incorporat sau mouse-ul magic
Tastatura apple de tip Bluetooth utilizata in imac, are aceeasi configuratie ca si tastatura de pe laptop-urile apple. Daca doriti sa utilizati o tastatura aditionala cu bloc numeric, aceasta se va conecta prin cablu usb dar si prin Bluetooth, in functie de modelul dispozitivului. Ipad-ul de tip Bluetooth care poate veni impreuna cu dispozitivele iphone, este la fel ca si in cazul laptop-urilor, putand fi activat si cu ajutorul voiceover. Daca doriti, puteti folosi un trackpad magic cu Bluetooth pentru laptop, sau un mac mini. Nota:Mouse-ul magic care poate veni impreuna cu imac, nu este accesibil cu voiceover. In schimb, daca doriti , pentru laptop puteti folosi un mouse magic Bluetooth. Utilizarea unui al doilea trackpad magic prin Bluetooth este pentru utilizatorii de voiceover. Puteti folosi de exemplu trackpadul incorporat cu ajutorul voiceover, iar trackpadul extern Bluetooth daca recurgeti laajutorul unei persoane vazatoare care va poate ghida folosind trackpadul sau mouse-ul extern.
Pozitia tastelor de baza din tastatura apple wifi (Bluetooth)
Cele patru taste aflate la stanga tastei spatiu sunt: tasta function sau fn. este prima din cele patru taste, aflata chiar in coltul din stanga jos. Se foloseste Impreuna cu tastele functii aflatesus pe primul rand al tastaturii.De asemenea, in asociere cu tastele sageti, schimba functia acestora.
Dupa ea tasta control, urmeaza apoi tasta option si ultima tasta command. In coltul din stanga sus, la fel ca si in windows se afla tasta escape, urmata de cele 12 taste functii, incepand de la f1 pana la f12. Jos in partea dreapta avem Tastele sageti. Sus avem sageata sus sub ea sageata jos iar lateral sagetile stanga-dreapta.
deasupra se gaseste tasta shift. Cand tastele sageti sunt actionate impreuna cu tasta function, ele isi schimba functia astfel: Function-sageata sus devine page up. Function-sageata jos devine page down. function-sageata stanga devine home, iar function-sageata dreapta va deveni end. Pe al doilea rand, in coltul din dreapta, avem tasta delete. O particularitate a tastaturii din mac consta in faptul ca aici nu exista tasta backspace. Sub tasta delete se afla tasta enter. Aici spre deosebire de windows, tasta enter se foloseste pentru selectare,pentru a trece la randul urmator dar si pentru a revenirea la meniul anterior.

Cum pornim voiceover in mac
Pentru a activa voiceover, apasati impreuna tasta command aflata la stanga tastei spatiu si tasta f5. Aceasta comanda este de fapt un mecanism, cu ajutorul caruia puteti activa sau dezactiva voiceover. Daca voiceover nu raspunde la comanda, actionati tasta f12 pentru marirea volumului sonor. Cu tasta F11 reduceti volumul sonor, iar tasta f10 raspunde de activarea si dezactivarea sunetului.
Daca voiceover a fost activat pentru prima oara pe un mac, veti auzi un dialog de bun venit, solicitandu-va sa apasati litera v daca stiti sa folositi voiceover, sau tasta spatiu daca doriti sa va initiati in utilizarea voiceover.Apasarea literei v porneste voiceover, iar daca apasati tasta spatiu, veti putea asculta un tutorial.
De retinut: daca voiceover a fost activat anterior pe un mac, nu va mai fi insotit de acest ajutor.
In Romania Mavericks (os 10.9) sintetizatorul implicit pentru voiceover din mac numit Ioana, este mult mai usor de inteles decatvocea anterioara implicita Simona.

Tastele pentru voiceover
In majoritatea comenzilor sale, voiceover foloseste tastele control si option apasate impreuna, combinatie care poarta numele de vo. Daca de exemplu doriti sa explorati tastatura folosind ajutorul voiceover pentru tastatura, apasati impreuna tastele control option -k, sau vo-k. Cu  tasta escape, veti parasi ajutorul voiceover pentru tastatura.
Reglarea setarilor de vorbire.
Pentru a ajusta preferintele voiceover in ceea ce priveste viteza, tonalitatea,volumul, si intonatia dar si vocile pe care voiceover le utilizeaza, tineti apasate tastele vo-command, apasand in acelasi timp sageata stanga sau dreapta pentru a putea naviga printre optiunile existente, iar cand ajungeti pe elementul dorit, continuind sa tineti apasate tastele vo-command, apasati sageata sus sau sageata jos pentru a regla acel element. Apasati de exemplu vo-command-sageata dreapta pana cand veti auzi viteza enuntare si apoi sageata sus pentru a accelera sau sageata jos pentru a reduce viteza de enuntare.
Voiceover – optiuni de ajutor.
Ca sa puteti accesa in orice moment meniul de ajutor voiceover, apasati vo+h. Aceasta comanda ne va facilita accesul spre ajutorul online (prin internet), si astfel vor apare pe o lista toate comenzile voiceover dupa categorii. Ajutorul pentru tastatura ne ajuta sa cunoastem tastatura si astfel vom putea auzi numele fiecarei taste pe care o apasam. Cu sound help vom putea cunoaste si sunetele pe care voiceover le utilizeaza.Tutorialul pentru initiere rapida ne ajuta cu indrumari generale. Pentru a naviga in meniul ajutor din voiceover, apasati sageata sus sau sageata jos, in functie de ceea ce doriti sa alegeti, si selectati cu enter. Ca sa iesiti din meniul help, apasati escape. De exemplu pentru a accesa meniul de ajutor voiceover,faceti comanda vo-h-sageata jos pana la tutorialul de initiere rapida,si selectati cu enter.

Gesturi pentru voiceover.
Daca doriti sa activati gesturile pentru voiceover denumite si comenzi voiceover pentru trackpad, indiferent daca folositi trackpad-ul incorporat ori un trackpad Bluetooth, faceti comanda vo, iar cu doua degete,faceti miscari circulare in sensul acelor de ceasornic pentru activarea trackpad.(Comanda vo = tastele control si option apasate impreuna). Pentru dezactivarea trackpad, comanda este aceeasi , dar cu miscari de rotire in sens invers.
Daca tutorialul de initiere rapida va detecta un trackpad, utilizatorul va fi instiintat, prin practicarea gesturilor pentru trackpad, sau cu ajutorul voiceover pentru tastatura, prin comanda vo-k, folosita si pentru utilizarea gesturilor in trackpad.

Desktop-ul si dispozitivele mac.
Daca ajungeti pe ecranul monitorului, acesta poate sa fie gol, fara pictograme, sau poate contine pictogramele unor fisiere si drivere care in mac sunt denumite volume. Volumul hard discului denumit Macintosh hd,este ascuns si nu apare in desktop.
In partea de sus a ecranului este bara de meniuri in care se gasesc: Apple, Finder, fisier, Edit etc. In partea de jos a ecranului se afla volumul pentru doc, care contine: finder, mail, safari etc. Daca doriti sa intrati in bara de meniuri, in doc sau in desktop,aveti la indemana urmatoarele trei comenzi pentru voiceover: vo-m pentru bara de meniuri, vo-d pentru doc si vo-shift-d pentru desktop.
Daca doriti sa navigati printre volumele si fisierele aflate pe desktop, apasati tab sau shift-tab pentru a trece la elementul urmator sau anterior de pe desktop si deschideti cu command-o.
Daca apasati enter intr-o aplicatie, document sau volum etc, atunci acel element va fi selectat, pentru a fi redenumit, dar nu se va deschide.
Daca introduceti un cablu usb, acesta va aparea in desktop.
Cu tasta tab sau shift-tab ajungeti la volumul pentru usb, pe care il deschideti cu command-o.
Pentru a deconecta un cablu usb, sau orice accesoriu extern, mergeti la desktop pe elementul corespunzator, aici apasati command-e si astfel veti putea deconecta acel dispozitiv in conditii de siguranta. (Litera e de la a ejecta, sau a evacua).

Bara de meniuri.
Daca Doriti sa accesati bara de meniuri, cu comanda vo-m veti ajunge negresit in meniul apple. Apasand apoi sageata dreapta, treceti peste optiunile de meniu pentru finder, fisier etc.Ca saputeti explora una din aceste optiuni,trebuie doar sa apasati sageata jos.Continuati sa mergeti cu sageata in jos, pana cand ajungeti pe elementul dorit si apasati enter.
Cu tasta escape puteti iesi oricand din submeniu sau din meniul principal.
Exista de asemenea un al doilea meniu suplimentar pe care il puteti accesa folosind din nou comanda vo-m, meniu care contine elemente precum Bluetooth, conexiune WiFi, Volum, Acumulator – in cazul in care folositi un laptop) ceas etc.
Ca sa ajungeti la aceste elemente din meniu va trebui sa folositi tastele pentru voiceover precum si sagetile stanga-dreapta.
Pentru a selecta un meniu apasati vo plus space. Aici cu sageata sus-jos puteti naviga printre elementele din meniu. Ca sa alegeti o optiune apasati enter. ca si bara de meniuri, Cu comanda vo plus m puteti naviga intre aceste doua meniuri, sau , daca va aflati in desktop, de aici puteti sari pur si simplu la meniul extra, tinand vo apasat si de doua ori scurt litera M.
Bara de meniu principal va va arata intotdeauna aplicatia folosita in momentul respectiv, prin schimbarea numelui celui de-al doilea element de dupa meniul apple. Bunaoara,daca va aflati in finder, cel de-al doilea element de meniu va fi finder, daca sunteti in mail, cel de-al doilea element va fi mail, daca va aflati in safari cel de-al doilea element de meniu va fi safarietc. Din meniul principal puteti de asemenea inchide dispozitivul mac.Cu comanda vo plus m intrati in meniul principal, apoi sageata jos pana la meniul apple, sageata jos pana veti auzi inchidere iar in final apasati de doua ori enter si dispozitivul se va inchide.

Cateva note despre doc.
Daca doriti sa intrati in doc, faceti comanda vo-d. Aici in doc aveti aplicatii pe care le puteti accesa oricand, fara a fi nevoie sa intrati in dosarul cu aplicatii din mac. Exista un numar de aplicatii deja presetate pe doc, inclusiv mail, safari etc.
Daca rulati o aplicatie din dosarul cu aplicatii, aceasta va aparea si in doc in timp ce o utilizati, dar va dispare de indata ce ati inchis aceasta aplicatie.
Cand va aflati in doc,cu sagetile stanga-dreapta puteti naviga printre aplicatiile de aici si selectati apoi cu enter.

Finder.
Cand va aflati in desktop, utilizati de asemenea si finder. Finder ne permite accesul catre toate aplicatiile, folderele si documentele aflate pe mac. Finder in sine este considerat ca o aplicatie de sine statatoare. daca de exemplu doriti sa intrati in mail, veti putea rula mai departe si restul aplicatiilor deschise pe mac.

Mail si finder.
Cand va aflati pe desktop, puteti sari rapid la cinci directoare principale din mac.
Dosarul cu aplicatii Shift-Command-A. contine toate aplicatiile instalate pe mac, inclusiv mail, safari, brouserul web, textedit, procesorul word etc.
Folderul documente Shift-command-o.
Folderul utilitati Shift-command-plus. aici sunt aplicatii specifice de utilitate, dar si utilitati voiceover pentru configurari suplimentare.
Folderul downloadOption-command-l – Aici sunt stocate fisierele descarcate de pe internet cu ajutorul safari.
folderul principal home Shift-command+h contine documente si foldere cu fisiere descarcate.
In folderul aplicatii se afla folderul utilitati, impreuna cu folderul aplicatii fiind sub volumul driverului pentru hard.
Pentru a inchide fereastra care este deschisa in folder, apasati command-w.
Ca sa inchideti toate ferestrele din finder tastati command-option-w.

Cum schimbam vizualizarea unui volum sau folder.
In orice volum sau folder pe care il accesati pe mac, inclusiv aplicatii, documente, fisiere descarcate, folderul utilitati ori folderul home, modul in care acestea apar afisate pe ecran poate fi schimbat. Pe un dispozitiv nou sau atunci cand un volum apare pentru prima oara,ecranul de pornire va aparea in vizualizare imagini. Pentru utilizatorii de voiceover se recomanda folosirea listelor. Este un mod de vizualizare mult mai facil decat folosirea de grile sau tabele.
Pentru vizualizarea listei tastati command-2.
Pentru a reveni la vizualizare imagini, tastati command-1.
Dupa ce ati modificat un volum sau vizualizarea unui folder, atunci cand veti deschide computerul, modul de vizualizare va aparea la fel ca si in navigarea precedenta. Aceasta comanda insa nu functioneaza atunci cand va aflati pe desktop.

Explorarea mac cu ajutorul functiei spotlight.
Daca va aflati in finder si doriti sa activatifunctia spotlight, apasati command-semicolon. Aici veti tasta ceea ce doriti, si o lista va aparea in mod automat. Cu sageata jos puteti naviga prin lista si cand ajungeti pe elementul dorit, accesati cu enter. In caz contrar, puteti parasi aplicatia cu escape.

Cum rulam o aplicatie pe mac.
Pentru a rula o aplicatie pe mac din dosarul cu aplicatii,intrati in desktop cu comanda vo-shift-d. De fapt trebuie sa va intoarceti in finder, iar cu command-shift-a veti ajunge la dosarul cu aplicatii. Daca acesta nu este in modul vizualizare lista, Apasati command-2 apoi sageata sus-josca sa va deplasati in lista cu aplicatii, ajungeti apoi la aplicatia dorita si deschideti cu command-o.
Pentru a parasi o aplicatie,apasati command-q. (litera q de la quit – in engleza a parasi).
Cand va aflati intr-o aplicatie precum mail, safari textedit, cu command-tab puteti naviga intre aceste aplicatii deschise, inclusiv pentru a reveni la finder.

Navigarea cu ajutorul voiceover.
Daca doriti sa parasiti o aplicatie indiferent daca sunteti intr-o fereastra, document, fisier pagina web sau daca doriti descrierea unui element pe care este pozitionat voiceover,folositi urmatoarele comenzi: function-vo-f1 aplicatia curenta cum ar fi safari.
Function-vo-f2 pentru fereastra curenta cum ar fi de exemplu pagina web privind accesibilitatea apple.
Function-vo-f3 elementul curent pentru voiceover, text sau link, pe carecursorul voiceover este plasat.

Scrierea si Pozitia cursorului.
Pozitia cursorului variaza in functie de directia in care ne miscam.
Daca de exemplu dorim sa mutam cursorul la dreapta, atunci ne vom pozitiona la dreapta elementului, iar daca dorim sa mutam cursorul la stanga, ne vom muta inevitabil la stanga acelui element.
Daca scriem de exemplu cuvantul caine, cursorul va fi plasat la dreapta ultimei litere din cuvant.
daca apasam sageata stanga, atunci cursorul va trece la stanga ultimei litere.
Dupa ce scriem cuvantul, daca apasam option-sageata stanga, vom putea auzi din nou cuvantul caine, cursorul fiind de data aceasta la stanga primei litere, iar daca apasam option-sageata dreapta vom putea auzi din nou cuvantul caine cursorul fiind de aceasta data la dreapta ultimei litere.
Astfel putem vedea ca niciodata cursorul nu se afla pe litera, ci el sta fie la dreapta, fie la stanga literei.
Daca dorim sa stergem o litera, trebuie sa ne situam la dreapta acesteia pentru a o putea sterge.

Voiceover si Schimbarea redarii literelor tastate.
Atunci cand scriem pe tastatura folosind voiceover, fiecare tasta pe care o apasam va fi repetata vocal. Avem insa posibilitatea sa modificam acest comportament.
Daca apasam vo-v, se va deschide dialogul enuntare voiceover, Unde prima optiune este ecou caractere.
Cu sageata jos puteti alege si alte optiuni cum ar fi optiunea pentru caractere si cuvinte si apasati apoi enter.
Daca doriti doar sa explorati optiunile fara a face schimbari,parasiti dialogul cu tasta escape.
Daca va aflati la optiunea ecou caractere si cuvinte, in momentul cand veti scrie un mesaj sau un document, fiecare caracter va fi repetat, iar cand apasati tasta spatiu sau vreun semn de punctuatie, cuvantul pe care tocmai l-ati tastat va fi de asemenea semnalat prin voiceover, fapt care va permite sa remarcati si sa corectati eventualele greseli.
Voiceover si monitorizarea cursoarelor.
Dupa cum veti vedea, voiceover foloseste pe langa cursorul propriu si cursorul pentru sistem sau tastatura, dar si indicatorul pentru mouse.
In mod implicit, cursoarele voiceover ca si cele pentru tastatura se afla pe acelasi element. Pentru a verifica localizarea acestor trei cursoare principale, avemla indemana urmatoarele trei comenzi: vo-f3 cursorul pentru voiceover. Vo-f4 cursorul pentru tastatura. Vo-f5 cursorul pentru mouse.

Posta electronica.
Atunci cand doriti sa scrieti un mesaj nou,tastati command-n. Cu tab sau shift-tab va puteti deplasa printre campuri, iar cand mesajul este gata pentru expediere, apasati command-shift-d.
Tastele tab sau shift-tab sunt tastelepentru navigare prin mailbox si prin lista de mesaje. Cu sagetile sus-jos puteti naviga printre mesaje.
Cand va aflati pe un mesaj pe care doriti sa il cititi, apasati vo-j ca sa cititi continutul mesajului si din nou vo-j pentru a sari inapoi la lista de mesaje.
Cu comanda vo-q parasiti posta electronica.
Cu command-tab puteti merge la o alta aplicatie sau va puteti intoarce la finder.

Cateva note privind utilizarea safari.
Pentru a deschide o pagina web,apasati ctrl-l, scrieti apoi adresa web si apoi enter.
In mod implicit,ca sa puteti naviga printre lincuri pe o pagina web,trebuie sa tineti apasata tasta function, iar cu function- tab sau shift-tab va puteti deplasa pe lincul anterior sau pe cel urmator.
Apasand enter pe un link,acel link va fi activat.
Daca doriti sa cititi ecranul cu ajutorul voiceover, cu tastele vo-sageata stanga sau dreapta va puteti deplasa in sus si in jos pe ecran, iar comanda vo-spatiu activeaza link-ul pe care va aflati.

Voiceover si utilizarea rotorului pentru pagini web din safari.
Pentru a permite utilizatorilor de voiceover sa acceseze in mod eficient link-uri, headinguri, campuri controale etc rotorul web va aduce o lista a acestor elemente pe care le puteti explora apoi.
Apasati vo-u pentru a deschide rotorul web, apoi sagetile stanga-dreapta pentru a selecta elementul dorit(link heading etc) sageata sus-jos pentru a trece prin acea lista de elemente si selectati cu enter.
Nota: Apasarea tastei enter deplaseaza doar cursorul voiceover pe un element insa nu va activa acel element.
Comandantul trackpad pentru voiceover se activeaza facand miscari circulare cu doua degete in sensul acelor de ceasornic si miscari in sens invers , pentru a naviga printre diferitele optiuni ale rotorului web.
Printr-o glisare cu un deget inn sus sau in jos rotorul se va deplasa la urmatoarea optiune a elementului respectiv.
Tot cu ajutorul rotorului web se poate accesa si optiunea pentru navigare rapida.
Apasati impreuna sagetile stanga-dreapta pentru comutare.
Cand rotorul este activat , daca apasati sageata sus si apoi stanga, sau cu sageata sus si sageata dreapta va puteti deplasa printre diferitele optiuni ale rotorului web.
Cu sagetile sus-jos veti putea trece pe elementul anterior sau pe cel urmator.
Navigarea in finder sau in aplicatii este posibila Atat cu ajutorul trackpad cat si cu optiunea de navigare rapida.
Cu toate acestea, rotorul are optiuni limitate, el fiind folosit doar pentru citirea pe caractere, cuvinte sau pentru navigare.
Cu command-q veti parasi safari, sau cu command-tab va puteti muta pe o alta aplicatie sau reveniti la finder.

Cateva indrumari privind textedit.
Cand va aflati in textedit, puteti fi siguri ca sunteti intr-o zona de editare.
Daca folositi voiceover, puteti utiliza comemzile pentru interactiune.Cu shift-command-sageata in jos incepe interactiunea iar cu shift-command-sageata sus se opreste interactiunea cu acel element.
Acestea sunt comenzi voiceover, daca doriti sa explorati si restul ecranului folosind voiceover, Cu sageata sus sau sageata jos va puteti plimba pe o anumita linie.
Cu sageata stanga sau sageata dreapta mergeti la caracterul precedent sau la cel urmator, . Pentru cuvinte tastati option-sageata stanga sau dreapta.
Daca ati tiparit un text in textedit si apoi apasati command-q, se deschide o caseta de dialog, unde veti fi intrebat ce doriti sa faceti cu acel document, apoi apasati tab sau shift-tab ca sa parcurgeti toate optiunile de stergere a textului (eliminare anulare, revenire si salvare).
Voiceover va va alerta in legatura cu eventualele greseli de scriere.
Daca ati scris ceva gresit si doriti sa ajungeti la acel cuvint, folositi comenzile vo-command-e sau vo-shift-command-e pentru a cauta inainte sau inapoi prin document.
Pentru selectare faceti comanda shift-tastele sageti.
Pentru a putea auzi textul selectat cu ajutorul voiceover, faceti comanda function-vo -f6,
Copiati cu command-c taiati cu command plus x si lipiti cu command plus v.
Iata cateva comenzi privind citirea curenta.
Citeste caracterul curent Vo-c
citeste cuvantul curent Vo-w
citeste linia curenta Vo-l
citeste paragraful curent Vo-p
citeste de la inceput Vo-b
citeste de la pozitia curenta a cursorului voiceover Vo-a
paraseste textedit Command-q sau cu command -tab puteti merge la o alta aplicatie sau inapoi in finder.
Comenzile pentru citirea curenta sunt utile deoarece ele nu modifica pozitia cursorului.
voiceover si comandantul pentru tastatura.
Pentru un acces mai rapid la safari si e-mail sau daca doriti sa aflati ora si data curenta, puteti activa ajutorul voiceover pentru tastatura. In acest scop, avem comanda vo-shift-k.
Pentru a deschide safaryPuteti apasa tasta function aflata in partea dreapta plus litera s sau litera m pentru mail, sau litera t pentru ora si data curenta. (litera t de la time – timp).

Cateva sfaturi si comentarii.
Trebuie sa retineti ca voiceover nu lucreaza cu microsoft office.
In majoritatea aplicatiilor voiceover identifica cuvintele scrise gresit.
Dacadoriti sa activati comandantul trackpad acestase va activa printr-o bataie dubla efectuata cu trei degete, comanda valabila si pentru voiceovercare astfel poate fi activat sau dezactivat, fapt care poate constitui o capcana pentru utilizatorii incepatori. Daca voiceover nu vorbeste,se poate activa sau dezactiva cu command-f5 si diferenta este in enunt: voiceover activat, sau voiceover dezactivat.
Folositi functia de previzualizare pentru a accesa fisiere pdf, sau pentru a putea audia un fisier audio fara a recurge la ajutorul itunes.
Printr-o bataie tripla cu trei degete pe trackpadul activat, se inchide ecranul, si astfel va fi accesibil doar persoanelor utilizatoare de voiceover.
Apasati de doua ori rapid tasta function pentru a activa dictarea.
Daca va aflati pe textedit, apasati o data tasta function si cuvintele vorbite vor fi traduse sub forma unui text scris, si textul pe care il veti dicta se va imprima in textedit.
Daca se intampla sa nu va amintiti cum se scrie corect un cuvant, chiar daca ati inceput sa il scrieti, apasati tasta escape si veti putea accesa o lista de sugestii. Cu sagetile sus-jos puteti alege cuvantul dorit si selectati apoi cu enter.
Daca se afiseaza un dialog de sistem care impiedica persoanele vazatoare sa acceseze acest dialog, utilizatorul de voiceover in schimb il va putea accesa. astfel se va deschide o lista cu aplicatii curente.
folositi comanda vo-f1f1 sageata jos pana la sistem dialog care este primul element din lista, apoi selectati cu enter. Sageata jos pana la sistem dialog, apoi din nou enter .
Puneti hd-ul macintosh pe desktop, care este un important punct de orientare, si pentru aceasta faceti comanda vo-shift-d.
Cu comanda vo-virgula ajungeti la preferintele finder. IN GENERAL TAB cautati DRIVEReLE PENTRU HARD SI iesiti cu ESCAPE.
Pentru ca apasarea tastei function sa nu mai fie necesara de fiecare data cand faceti comenzi pentru voiceover care implica aceasta tasta, mergeti la preferinte sistem,eticheta pentru tastatura si verificati toate tastele functionale ca si taste standard. Aceasta inseamna ca pentru utilizarea tastelor de volum etc va trebui sa tineti apasata tasta function. Ca sa puteti naviga printre linkuri in safari fara a fi obligait sa tineti apasata tasta function, mergeti la preferintele safari apasati tastele command-virgula si in advanced tab verificati tasta tab pentru a putea selecta fiecare element al paginii web.
Cu tasta escape puteti parasi aceasta aplicatie.
Daca doriti sa ascultati muzica, trebuie sa retineti ca tastele 7 8 9suntpista anterioara, redare-pauza si pista urmatoare Itunes.
Puteti de asemenea reduce sunetul cu ajutorul Itunes, astfel incat acesta sa nu depaseasca intensitatea sunetului produs de voiceover.
De asemenea trebuie sa retineti ca pentru a putea controla caracteristicile de baza ale itunes playback, puteti utiliza ajutorul apple la distanta (apple remote).

dictarea vocala.
Daca pentru inceput nu avem siri pe mac, avem insa functia de dictare. Este un mod mult mai facil decat folosirea unui program special pentru dictare si faptul ca este incorporat il face sa ne fie oricand la indemana.
Daca doriti sa explorati minunile dictarii vocale trebuie sa va situati intr-o zona in care puteti folosi tastatura precum si propria dumneavoastra voce, ca sa puteti introduce textul in mac.
Pentru a activa dictarea vocala pe mac, trebuie doar sa apasati de doua ori rapid tasta function, aflata pe tastatura, in coltul din stanga jos.
Daca faceti aceasta operatiune pentru prima oara pe dispozitivul dumneavoastra, veti fi anuntati printr-o caseta de dialog, care va va instiinta ca folositi dictarea vocala si veti confirma cu enter.
In acest mod veti putea activaoricand functia de dictare vocala.
Pentru a exemplifica, vom deschide un document gol, apasam apoi de doua ori rapid tasta function si incepem dictarea vocala, rostind clar fiecare cuvant, astfel incat textul sa apara fara greseli. In timpul DICTARII ESTE ABSOLUT NECESAR sa pronuntam SI NUMELE SEMNELOR DE PUNCTUATIE, ca si cand am dicta un text cuiva, deoarece ALTFEL ELE nu VOR APAREA IN TEXTUL SCRIS. De asemenea si inceputurile de rand trebuie semnalate vocal. Vom proceda exact ca si cand am scrie un text. Atunci avem grija la fiecare inceput de rand, suntem atenti sa scriem cuvintele corect si sa punem toate semnele de punctuatie aferente contextului.
Dupa ce am terminat dictarea, apasam o data tasta function.
Dictarea vocala se poate folosi si in alte aplicatii ca: imesages, twitter,precum si in cautarea cu ajutorul functiei spotlight.
Dupa ce am terminat dictarea, este bine sa verificam textul pentru a fi siguri ca a fost editat corect.Asa cum se intampla in cazul jocurilor cu autocorectare de text,unde de multe ori apare cu totul altceva decat am dorit sa scriem, la fel se poate intampla si in cazul dictarii vocale.
Daca folositi maverix puteti utiliza aceasta functie chiar si atunci cand nu sunteti conectat la serverul apple.Va trebui doar sa bifati dictareaofffline din preferinte sistem dictare si vorbire,eticheta pentru dictare.Cand ajungeti aici,puteti schimba si tastele pentru activarea dictarii vocale: tasta function din stanga sau dreapta, ori ambele taste command sau alegeti comanda asa cum va doriti.
Aveti aici si o lista cu limbile pe care le puteti utiliza.
Daca aveti probleme cu ortografia sauaveti dificultati in utilizarea tastaturii,dictarea vocala va fi de mare ajutor.

Safari si functia de citire.
Functia de citire in safari ne ajuta sa citim mai usor articole online prin inlaturarea tuturor materialelor suplimentare, astfel incat sa ne putem concentra asupra articolului care ne intereseaza. Tot ce trebuie sa faceti atunci cand aveti un articol pe ecran, este sa tastati pur si simplu Command-Shift-R, iar apoi puteti incepe citirea textului, care se poate efectua fie cu voiceover, fie cu ajutorul optiunii de citire a textului selectat din mac.
Daca doriti sa puneti pagina asa cum a fost conceputa in mod implicit, apasati din nou aceeasi comanda: shift-command-r.
daca pe ecran nu se afla niciun articol, functia de citire nu se va activa.

Ortografiere si sugestii word.
Un alt mare avantaj al dispozitivelor mac, consta in faptul ca atunci cand scriem in mail, textedit safari sau imesages, ortografia cuvintelor pe care le scriem este intotdeauna verificata. Astfel ca dupa ce scrieti un cuvant, un semn de punctuatie sau apasati tasta spatiu,daca exista greseli de scriere, apare imediat un avertisment voiceover care semnaleaza ca acel cuvant a fost scris gresit, cuvantul fiind redat asa cum a fost scris,si puteti merge inapoi pentru a rescrie corect acel cuvant.
Cand va aflati in aplicatii precum textedit sau pages,daca apasati vo-command-e voiceover va sari la urmatorul cuvant scris incorect.
Daca adaugati tasta shift, veti putea merge inapoi prin document.
Daca va aflati pe un cuvant scris gresit,puteti face de asemenea comanda vo-shift-m si intrati in meniul contextual, unde chiar la prima optiune puteti gasi sugestii cu privire la cuvantul scris gresit.
Un alt mare avantaj este optiunea de autosugestie. Daca ajungeti la un cuvant scris gresit in pages de exemplu, veti auzi un mesaj care poate contine cateva sugestii.
Cu sageata in jos ajungeti la prima sugestie, iar cu sagetile stanga-dreapta puteti naviga printre aceste sugestii.
ajungeti la sugestia dorita, selectati cu enter sau anulati cu escape.
Asigurati-va ca aplicatia pentru navigare rapida este inchisa.
In caz contrar, cand apasati sageata jos, veti trece prin elementul de rotor curent.
Trebuie doar sa apasati deodata pe ambele sageti si in acest mod optiunea de navigare rapida poate fi activata sau dezactivata. Desigur puteti folosi verificarea completa pentru ortografie din pages sau textedit, apasand shift-command-doua puncte.

Sugestii pentru cuvinte.
Un alt lucru remarcabil mai ales pentru acei utilizatori care au probleme cu ortografia,este scrierea partiala a cuvintelor. Daca apasati tasta escape,va aparea o lista de cuvinte care incep cu acele caractere.
Mergeti cu sageata in jos prin lista de sugestii, si selectati cuvantul pe care doriti sa-l utilizati.

Vocile de pe mac.
Doar o sugestie pentru utilizatorii de voiceover.Atunci cand rulati un fisier audio si voiceover incepe sa vorbeasca, daca volumul sonor al fisierului audio se micsoreaza, el va reveni la normal odata ce voiceover nu mai vorbeste.
Puteti dezactiva aceasta functie,mergand la utilitatile voiceovercu control-option-f8 ajungeti la sunete si debifati activareaaudio ducking.

Vocile din mac os x sunt utilizate atat pentru functia de vorbire a sistemului de operare cat si cu voiceover.
Multe voci vin preinstalate cum este de exemplu sintetizatorul Alex, – probabil singura voce care respira atunci cand vorbeste, si alte voci comprimate cum sunt Lee sau Caren pe care le puteti descarca in varianta premium,dar si cateva voci ciudate cum ar fi vocea isterica, vocea de orga cu tuburi etc.
Chiar daca unele dintre aceste voci suna obositor si nu sunt recomandate ca voci standard pentru textul vorbit (text to speech), ele ar putea fi potrivite pentru divertisment.
Unele dintre actiunile de vorbiredin mac os x consta in redarea verbala a textului selectat, printr-o optiune de meniu, sau prin apasarea unei taste pentru a anunta momentul cand sunt afisate anumite alerte cum ar fi ceasul, calculatorul, sahul, adaugarea textului selectat ca si fisier vorbit in itunes, sau citirea serialului de pe mac.
pentru a citi numarul de serie al computerului dumneavoastra,mergetisub meniul apple, selectati despre acest mac, selectati mai multe informatii,selectati system report si sub meniul fisier selectati vorbeste numarul de serie sau apasati command-4 si serialul de pe computerul dumneavoastra va fi enuntat vocal.
Ceasul vorbitor.
Accesati preferinte sistem din meniul apple,selectati data si ora, selectati apoi eticheta pentru ceas (the clock tab) si bifati anuntarea orei.
Daca doriti puteti alege ca ceasul sa vorbeasca la interval de un sfert de ora jumatate de ora sau o data pe ora, si puteti alege vocea cu care lucrati sau puteti lasa vocea implicita.
Redarea vocala a unui text dintr-un meniu.
In majoritatea aplicatiilor sub meniul edit se afla submeniul vorbire, care contine doua optiuni:pornire vorbire si oprire vorbire.
Trebuie doar sa selectati textul din aplicatia in care va aflati si alegeti optiunea pornire vorbire din meniul edit submeniul vorbire si astfel veti putea auzi textul pe care l-ati selectat.
Daca doriti sa opriti citirea textului,selectati oprire vorbire.

Calculatorul si ghidarea vocala.
Deschideti aplicatia calculator aflata in folderul cu aplicatii din finder cu shift-command-a.
Daca ati deschis aceasta aplicatie, alegeti meniul vorbire si selectati apoi butonul enuntare si enuntare rezultat.
Daca folositi tastatura pentru a scrie calcule, veti auzi atat cifrele pe care le tastati, cat si rezultatul.

Aplicatia sah si ghidarea vocala.
Aceasta aplicatie se poate accesa foarte simplu cu ghidare vocala deoarece aplicatia sah va citi automat mutarile realizate de computer. Personal nu am incercat aceasta aplicatie prin intermediul game centre cu utilizatori aflati la distanta.

Itunes si textul vorbit.
Selectati un text dintr-o aplicatie precum text edit care este procesorul word din osx, iar sub meniul aplicatiei selectati meniul services si selectati apoi adaugare la itunes ca text vorbit.
Se va deschide o caseta de dialog, in care alegeti butonul continuare, si din textul citit va rezulta un fisier audio, ce va aparea in itunes, intr-un playlist sub numele de text vorbit.

Anunturile si ghidarea vocala.
Anunturile vorbite precum si redarea vocala a textului selectat cu ajutorul unei scurtaturi constituie parte din optiunile generale ale textului vorbit (text to speech) din mac os x.
Pentru o privire de ansamblu asupra optiunilor din os x,mergeti la preferinte sistem din meniul apple, selectati dictare si vorbire,iar apoi selectati optiunea text vorbit (text to speech) .
Aici veti gasi un meniu vertical, , in care puteti selecta diferite voci.
La capatul de jos al listei, se afla o optiune personalizata (custom), pentru descarcare si redare a mostrelor de voce. Ajustati viteza de redare a vocii respective, si ascultati apoi acea mostra. Prin aceasta operatiune vocea nu va suferi transformari. Bifati apoi o casuta de verificare, astfel incat anunturile vorbite sa fie afisate. Puteti auzi redarea vocala a textului selectat cand apasati combinatia de taste pe care o alegeti, ca de exemplu option plus escape, o optiune privind data si ora pentru setarile ceasului vorbitor si o ultima optiune privind setarile de accesibilitate pentru modificari voiceover.
Daca ati ales o scurtatura pentru citirea textului selectat, tot ce aveti de facut este sa selectati textul, apasati apoi tastele scurtatura si incepeti citirea textului selectat.
Daca faceti din nou aceasta comanda in timp ce textul este citit, cu aceeasi comanda veti putea opri citirea textului.
Dar un alt avantaj estesi faptul ca optiunile pentru citire vocala lucreaza total independent, ele nefiind in legatura cu voiceover.
Nu va fi nevoie sa utilizati un cititor de ecran complet (full blown screen reader) pentru a putea accesa functia de vorbire pe dispozitivul dumneavoastra.
In plus, multe aplicatii care suporta text to speech pe mac, pot folosi la fel de bine si vocile implicite. Si voiceover poate folosi la fel de bine aceste voci.
Daca doriti sa adaugati sau sa ajustati voci direct cu ajutorul voiceover, asigurati-va ca voiceover este deschis.
Pentru aceasta apasati tastele command plus f5.
porniti apoi utilitatile voiceover aflate in folderul utilitati din finder cu comanda shift plus command plus u, selectati vorbire, selectati eticheta pentru voiceover, si de aici puteti modifica vocea implicita, dar si viteza de enuntare, inaltimea , volumul si intonatia.
Puteti de asemenea sa setati acesti parametri si pentru alte optiuni, precum tiparire voce (typing voice) prin bifarea altor optiuni aditionale.
In meniul vertical pentru voci (voice drop down), se afla o lista cu vocile pe care le puteti utiliza, ca si optiunea personalizare (custom) aflata la finalul listei, pentru descarcarea dar si pentru redarea altor mostre de voce.
Un aspect pe care as dori sa-l semnalez utilizatorilor de voiceover in mod special, este acela ca voiceover va utiliza vocea implicita pentru regiunea dumneavoastra.
In Romania de exemplu, atunci cand cumperi un mac, vocea implicita va fi Ioana, o voce comprimata si poate una din cele mai obositoare voci, atat pentru auditie cat si pentru lucrul pe computer.


Publicat

în

de către

Etichete:

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.