Inscripționarea unui compact disc cu Nero

Odată cu acest tutorial vom prezenta modul cum poate fi inscripţionat un compact disc (CD) folosindu-se o aplicaţie specifică. Deci, pentru a putea inscripţiona un CD este nevoie de următoarele lucruri:
– O unitate de CD-Writter care vă permite inscripţionarea;
– Un software specializat în inscripţionarea de CD-uri;
– CD-uri goale (blanc), adică CD-uri neinscripţionate.

Trebuie ştiut că există mai multe tipuri de soft-uri care realizează inscripţionarea unui CD, însă vom arăta modalitatea de lucru cu un singur soft numit Nero, pentru faptul că acest program este foarte simplu de utilizat, dar şi pentru faptul că majoritatea cititoarelor de ecran (cele mai răspândite JAWS for Windows şi Windows Eyes) funcţionează bine cu acest soft.

Nota bene. Este recomandabilă utilizarea versiunii 5.5.90 sau alte versiuni mai noi ale lui Nero, deoarece pentru aceste versiuni au fost configurate cele mai multe cititoare de ecran.

Există mai multe tipuri de soft-uri pentru inscripţionare ca de exemplu Easy CD Creator sau Win on CD ori Direct CD Creator, însă din motivele prezentate mai sus preferăm utilizarea soft-ului Nero.

Pentru unităţile fizice de CD-writter caracteristicile importante sunt date de 3 parametrii, toţi legaţi de viteza de lucru efectivă a unităţii, astfel având:
– viteza de inscripţionare a CD-urilor normale (de exemplu aceasta poate fi de până la 24X);
– viteza de inscripţionare a CD-urilor reinscriptibile (de exemplu aceasta poate fi de 12X); şi
– viteza de citire a unui CD (de exemplu aceasta poate fi de 40X).

CD-urile sunt împărţite în două categorii mari in funcţie de capacitatea lor, astfel fiind:
– CD de 650 MB (de durata 74 minute); şi
– CD de 700 MB (de durata 80 minute).
Din ambele categorii există CD-uri normale (ce nu mai pot fi reinscripţionate odată ce au fost scrise la capacitatea lor maximală) şi CD-uri Re-Writable (ce permit reinscripţionarea). În cazul CD-urilor normale acestea odată scrise aşa rămân, în timp ce CD-uriile Re-Writable permit refolosirea lor prin ştergerea informaţiei de pe ele şi reintroducerea unei informaţii noi.

2. Lucrul cu aplicaţia Nero versiunea 5.5.90

Dacă avem o unitate de CD-Writter şi softul necesar funcţionării ei, pentru a putea pornii un process de inscripţionare a unui CD este necesar să lansăm în execuţie aplicaţia de inscripţionare, în cazul nostru Nero versiunea 5.5.90.

Obs.: Întrucât pe parcursul acestui curs ne vom referii exclusiv la aplicaţia Nero, atunci când se va face referinţă în text la aplicaţia de inscripţionare de CD-uri se va înţelege că este vorba de Nero.

Programul poate fi lansat în execuţie din meniul Start, submeniul Programs, submeniul Ahead Nero. Pentru aceasta putem urma:
– Windows Logo Key (sau combinaţia de taste Control plus Escape) pentru a accesa meniul Start;
– tasta literă P pentru submeniul Programs;
– după accesarea submeniului Programs se va căuta submeniul Ahead Nero, fie defilând submeniul Programs cu tastele de direcţionare Săgeţi sus sau jos, fie apăsându-se tasta literă A până se va auzi numele submeniului programului Nero;
– în acest submeniu (Ahead Nero) se va căuta scurtătura “Nero – Burning Rom” care va lansa în execuţie aplicaţia Nero.

La activare programul prezintă un ecran din care se pot allege diferite tipuri de CD care se doresc a fi create, însă vom părăsii această fereastră de tip casetă de dialog cu mai multe pagini prin apăsarea tastei Escape sau prin activarea butonului Cancel, aceasta întrucât ne vom ocupa de ea mai târziu pe parcursul cursului. După părăsirea primului ecran al aplicaţiei Nero va fi afişată interfaţa acestui program care este după cum urmează:

 1. Bara de titlu: În care este afişat numele aplicaţiei Nero – Burning Rom.
 2. Semnele standard de lucru cu o fereastră, şi anume butoanele Minimize, Maximize (sau Restore) şi Close.
 3. Bara de meniuri: Cu meniuriile: File, Edit, Recorder, Extras, Window şi Help.
 4. Apoi se află zona de lucru efectivă a aplicaţiei Nero care se prezintă sub forma unei ferestre de tip Explorer, numită “File Browser”, cu două controale: un control TreeView şi un control de tip ListView. Practic cu ajutorul acestei ferestre vom putea accesa toate informaţiile pe care dorim să le inscripţionăm pe un CD. (
  Obs.: Vom revenii!)
 5. Urmează apoi o bară de progresie.
 6. Ultima linie a interfeţei fiind rezervată Barei de Stare în care sunt furmizate informaţii ajutătoare (de tip Help).

2.1. Inscripţionarea unui CD de date

După cum se ştie un CD poate conţine :
–date, de exemplu, aplicaţii soft, imagini, documente. Acest CD este numit de date  ;
–melodii numit şi Cd audio, un format recunoscut şi de CD-Player-ele comerciale ;
– filme numit şi DVD (Digital Video Data, un CD de mare capacitate pe care pot fi înregistrate filme de lung metraj.

Pe parcursul acestui curs se va arăta cum pot fi inscripţionate CD-uri care conţin Date şi CD-uri Audio.

Vom începe prin inscripţionarea unui CD cu date . Pentru aceasta va trebuii să facem următorii paşi:

 1. Mai întâi vom introduce CD-ul Blanc (gol) în unitatea de CD-Writter;

 2. Lansăm în execuţie aplicaţia Nero din meniul Start, submeniul Programs, submeniul Ahead Nero. Aceasta presupunând că programul a fost instalat în poziţia lui implicită.

 3. La deschidere programul Nero afişează un ecran de tipul unei casete de dialog cu mai multe pagini, vom închide această fereastră prin apăsarea tastei Escape.

 4. Focarul va fi plasat în fereastra “File Browser” pe controlul TreeView al acestei ferestre.

 5. Din meniul “File” vom deschide caseta de dialog simplă “New” care are scurtătura Control plus N.

 6. În acest moment focarul va fi plasat într-o casetă de dialog cu mai multe pagini, pe un control de tip ListView din care putem allege tipul de CD ce va fi creat. Din această listă se va allege, pentru un CD Data, opţiunea “CD-ROM (ISO)”. Cu ajutorul acestei casete de dialog stabilim tipul de CD ce va fi creat în continuare.

 7. În continuare va trebuii să definim dacă pe CD-ul nostru vom crea mai multe secţiuni ori vom închide CD-ul la acest moment. Pentru aceasta va trebuii să ne asigurăm că suntem cu focarul pe pagina de tab-uri numită “Multisession” prin citirea barei de titlu (cu ajutorul combinaţiei de taste Insert plus tasta literă T), iar dacă nu să localizăm focarul în cadrul respectivei pagini folosind combinaţiile de taste de schimbare a paginilor într-o casetă de dialog cu mai multe pagini, anume combinaţiile Control plus Tab (pentru următoarea pagină) şi Control plus Shift plus Tab (pentru pagina precedentă).

După localizarea paginii dorite, vom naviga cu ajutorul tastei Tab până pe controlul grup de butoane Radio numit “Multisession”; până la acest control este posibil să întâlnim următoarele controale de tip buton Simplu numite “Wizard” şi următorul “Open”. Grupul de 3 butoane radio cuprinde:
– Start Multisession Disc (care permite redeschiderea unei sesiuni noi pe CD);
– Continue Multisessions Disc (continuă o sesiune deja deschisă pe un CD); şi
– No Multisession (închide CD-ul şi nu permite înscrierea şi a altor sesiuni).

Obs.: Recomandabil este ca la momentul inscripţionării unui CD-Data să se strângă atâta informaţie cât poate fi introdusă pe un CD, ca respectivul CD să fie închis la momentul încheierii procesului de inscripţionare.

 1. După alegerea opţiunii dorite se va apăsa Enter pe butonul Simplu numit “NEW”, care este următorul control al acestei casete de dialog, după secţiunea grupului de 3 butoane radio Multisession.

 2. După activarea butonului Simplu “New” focarul va fi mutat în cadrul ferestrei principale a programului Nero cu o nouă fereastră deschisă, şi anume fereastra dedicată CD-ului. Astfel acum avem pe ecran două ferestre, una numită “File Browser” şi una numită “ISO”. Ambele ferestre prezintă două controale, unul de tip TreeView şi unul de tip ListView.

 3. La acest moment avem focarul localizat pe fereastra numită “ISO” cu focarul în controlul TeeView, denumit automat de programul Nero “new”. Acesta poate fi redenumit după dorinţa utilizatorului prin selectarea opţiunii “Rename” din meniul “Edit” dsau prin apăsarea tastei fierbinţi F2. Atunci se va deschide un câmp de editare în care putem scrie numele pe care dorim să-l dăm CD-ului nostru. Deci aici vom putea denumii CD-ul nostru aşa cum este necesar sau cum dorim.

 4. După ce am denumit CD-ul, va trebuii să activăm fereastra numită “File Browser” pentru a localiza informaţiile ce urmează a fi inscripţionate pe CD. Pentru a cicla între cele două ferestre ale aplicaţiei Nero (“ISO” şi “File Browser”) se va folosii combinaţia de taste Control plus Tab. După activarea ferestrei “File Browser” cu ajutorul controlului TreeView vom localiza directorul ce conţine informaţia dorită, iar în controlul ListView asociat vom avea listat conţinutul directorului selectat în controlul TreeView. Pentru a naviga între cele două tipuri de controale vom folosii tasta Tab.

 5. Apoi din acest control ListView vom selecta informaţia care urmează a fi inscripţionată pe CD (după modalităţile clasice de selecţie fie în ordine consecutivă, fie pe sărite) şi o vom copia temporar în memoria Clipboard cu ajutorul combinaţiei de taste Control plus C, sau folosind funcţia Copy din meniul “Edit”.

 6. Reîntorcându-ne pe fereastra “ISO” (fereastra CD-ului), vom plasa informaţia (cu ajutorul combinaţiei de taste Control plus V, sau prin funcţia Paste din meniul “Edit”) în controlul ListView al CD-ului.

 7. Până acum am pregătit compilaţia care urmează a fi inscrisă pe CD. Pentru a pornii procesul de inscripţionare vom folosii caseta de dialog “Write” din meniul “File”.

 8. După activarea acestei casete de dialog cu mai multe pagini, vom avea următoarele controale (în ordinea apăsării tastei Tab):
  – un control de tip ListView în care avem afişat tipul de CD ales a fi inscripţionat;
  – urmează butonul Simplu “Wizard”;
  – urmează butonul “Medium Info” la activarea căruia sunt obţinute informaţii despre tipul de CD ce urmează a fi creat, cantitatea de informaţie ce urmează a fi inscripţionată etc;
  – urmează controlul casetă de marcare numită “Action Determine maximum speed” care în mod implicit nu este selectată (marcată);
  – următorul control este tot o casetă de marcare numită “Action Simulation” care de asemenea în mod implicit nu este selectată (marcată), iar prin marcarea acestei opţiuni spunem programului ca înainte de inscrierea efectivă a informaţiei pe CD să realizeze o simulare, iar dacă simularea este corectă de-a bea atunci să înceapă şi procesul de inscripţionare;
  – urmează controlul Casetă de Marcare numită “Action Write” prin a cărei marcare (cu ajutorul tastei Spaţiu) vom seta programul să scrie pe CD;

* urmează apoi controlul casetă de marcare “Action Finalize CD (No further writing possible!), prin a cărei marcare spunem programului să finalizeze CD-ul după inscripţionare astfel în cât alte acţiuni nu mai sunt posibile pe viitor cu acest CD.
Obs.: Aceasta numai pentru CD-urile normale, întrucât CD-urile reinscriptibile se mai pot şi şterge.
– urmează apoi un control de tip ComboBox numit “Write Speed” unde se poate seta viteza de inscripţionare a unui CD;
– următorul control este un câmp de editare numit “Number of Copies” în care poate fi trecut numărul de copii ce se doreşte a fi realizate la momentul respectiv;
– următorul control este o casetă de marcare numită “Seamless Link” care în mod implicit nu este marcată;
– următorul control este tot o casetă de marcare numită “Use Multiple Recorder” care în mod implicit nu este selectată (marcată);
– următorul control este o altă casetă de marcare numită “Do a virus check before burning” care de asemenea în mod implicit este nemarcată;
– urmează butonul simplu “Write” prin activarea căruia se porneşte procesul efectiv de inscripţionare (ardere) a unui CD; şi
– ultimul control este butonul Cancel care ar închide această casetă de dialog fără a se pornii procesul de inscripţionare (ardere) a CD-ului.

 1. După activarea butonului Simplu “Write” pe ecran va fi afişată o casetă de dialog în care sunt afişate în permanenţă informaţii despre starea derulării procesului de inscripţionare a CD-ului.

 2. După terminarea procesului de inscripţionare programul Nero ne oferă un mesaj de confirmare asupra încheierii procesului, cu singura opţiune, apăsarea butonului Simplu “OK”.

 3. După aceea se deschide o casetă de dialog nouă cu mai multe controale, însă butonul simplu “Discard” este cel mai important, prin activarea căruia programul scoate afară din unitate CD-ul şi focarul este reintors în fereastra principală a programului Nero, închizându-se totodată caseta de dialog.

 4. Acum se poate părăsi programul Nero fie prin comanda “Exit” din meniul ”File”, fie apelându-se la combinaţia de taste standard a sistemului de operare Windows de închidere a aplicaţiei curente, şi anume Alt plus F4. La închidere ni se cere confirmarea dacă vrem să salvăm ultimile configurări făcute, iar opţiunile disponibile sun butoanele Simple: Yes, No şi Cancel. Evident că vom selecta butonul simplu “No”.

2.2. Inscripţionarea unui CD-Audio

Pentru realizarea unui CD-Audio se urmează paşii descrişi, cu diferenţa că în loc să alegem opţiunea de CD-Data, vom alege opţiunea Audio-CD (vezi pasul 6, la 2.1.).

Obs.: În momentul inscripţionării unui CD-audio este obligatoriu ca la sfârşitul procesului de inscripţionare CD-ul să fie închis aceasta pentru a-l face să fie recunoscut şi de un CD-Player normal.

2.3. Copierea unui CD pe un alt CD

Pentru copierea unui CD se va alege opţiunea CD-Copy, din lista de tipuri de CD-uri. Astfel, vom avea următoarele controale:
– butonul simplu „Wizard”;
– butonul simplu „Medium info”;
– caseta de marcare „Action Write”;
– caseta de opţiuni „Write speed”;
– câmpul de editare „Number of copies”;
– caseta de marcare „Seamless Link”;
– caseta de marcare „Use multiple recorders”;
– butonul simplu „Copy” prin activarea căruia se porneşte procesul de copiere a CD-ului;
– butonul „Cancel” prin activarea căruia se închide caseta de dialog.

Obs.: Înainte de momentul lansării comenzii de copiere ambele CD-uri (adică CD-ul blanc, cât şi CD-ul care se doreşte a fi copiat) trebuie să se afle deja în unităţile fizice respective.

 1. Ştergerea unui CD-Re-Writable

Pentru această acţiune vom folosii caseta de dialog „Erase CD” din meniul „Recorder” a ferestrei principale a programului Nero. Deci pentru a realiza acest lucru faceţi următorii paşi:

 1. Se introduce CD-Re-Writable în unitatea de CD-Writer.

 2. se închide caseta de dialog cu mai multe pagini „New Compilation”.

 3. Se deschide caseta de dialog „Erase CD” din meniul „Recorder”.

 4. Caseta prezintă următoarele controale în ordinea apăsării tastei Tab:
  un prim control care conţine 3 opţiuni într-un control de tip ComboBox: „
  –Quick-erase rewritable media” (prin alegerea căreia spunem programului Nero să şteargă rapid informaţia de pe CD fără a şterge însă şi fişierele de sistem ale CD-ului);
  –Full-erase rewritable media” (prin alegerea căreia spunem programului să şteargă în întregime informaţia de pe CD);
  –Unclose the last session” ultima opţiune se referă la redeschiderea sesiunii de lucru „.

– următorul control este o casetă de marcare numită „Use multiple recorders” care în mod implicit nu este marcată;
– următorul control este un control de tip ComboBox numit „Choose erase speed” prin intermediul căruia putem selecta viteza de ştergere a CD-ului;
– următorul control este butonul simplu „Erase” prin a cărui activare se porneşte procesul de ştergere a informaţiei de pe CD;
– ultimul control este butonul simplu „Cancel” prin activarea căruia se închide această casetă de dialog.

 1. Pe tot parcursul desfăşurării procesului de ştergere a unui CD, pe ecran este afişată o casetă de dialog de tip mesaj în care se arată timpul scurs şi timpul rămas până la finalizarea acestui proces.

 2. La finalizarea procesului de ştergere focarul este reîntors în fereastra principală a aplicaţiei Nero.


Publicat

în

de către

Etichete:

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.